mitä joulu merkitsee?

Minulle joulu on perhejuhla, kutsutaan myös sukulaisia viettämään sitä yhdessä. Laitetaan hyvää ruokaa, vietetään aikaa ja annetaan lahjoja. Kerrotaan, että välitetään. Osoitetaan se. Sen takia tykkään tehdä lahjat itse.

Joulua edeltävä aika on kiireistä, yleensä hektistäkin ja tällä hetkellä on kiire joka paikkaan, sinne ja tänne, kun kaikki pitäisi ehtiä hoitamaan ja tajuaa, että aikaa niihin asioihin on enää alle kolme viikkoa. Pikkujouluja vietetään kavereiden ja harrastusporukoiden kanssa. Kokoonnutaan yhteen, juhlitaan joulua ja mennyttä vuotta, taas yhtä arvokasta muiden joukossa.

Kun lähtee keskustaan ja katselee ympärilleen, joulu on joka puolella. Sitä ei pääse karkuun eikä piiloon, vaikka joskus haluaisikin. Kun katsoo niitä kaikkia muovisia joulukuusia suurien markettien aulassa, kun laskettelurinteen kahvilan kaikkia punaisia lamppuja koristaa kultaiset joulunauhat. Kun kauppojen hyllyillä keikkuu suuret pinot leluja, muovisia nukkeja, autoja, elektroniikkaa. Keskimäärin suomalainen käyttää jouluun 570€ rahaa. Kuulostaa hullulta, eikö?

Kaikilla on tietenkin erilaiset jouluperinteet tai jouluttomat perinteet. Kaikki eivät pidä joulusta. Ymmärrän sen. Joihinkin asioihin liittyy ikäviä muistoja, eikä kaikki ole aina kaunista, ihanaa ja hauskaa. Minulla on itse taipumusta hehkuttaa asioita, joista pidän, enkä aina tajua, että joku voi oikeasti loukkaantua.

Minä pidän joulusta. Sitä seuraava loma ja rentoutuminen, yhdessäolo ja rauhoittuminen. Pysähdys ja irtiotto arjesta. Vielä hetki ja lähdetään sitten päästään sille ansaitulle tauolle. Otetaan siitä lomasta kaikki irti ja valmistaudutaan tulevaan vuoteen.Seela

Kommentit

Suositut tekstit