rahankäyttö kielimatkalla

Tänään ajattelin kirjoitella asiasta, joka kaikkia kielimatkalle lähtijöitä varmasti askarruttaa. Omista kokemuksista viisastuneena voisin antaa neuvoja rahankäyttöön kielimatkalla.

Ylimääräisiä menoja, joihin kannattaa varautua...

... bussiliput

Ainakin matkustaessasi EF:n kanssa bussikortit ostetaan vasta paikan päällä. Englannissa kannattaa varata valmiiksi mukaan ainakin n. 70£ käteistä (meillä Brightonissa viikon bussikortti maksoi 22£, eli yhteensä kolmen viikon ajalta 66£, neljä viikkoa oli jo 88£), sillä bussikortit ostetaan ihan ensimmäisinä päivinä ja tarvitset bussikortin matkustamiseen, vaikka asuisitkin ihan keskustassa.

... ylimääräiset aktiviteetit

Jo ennen lähtöä kotona voit varata valmiiksi ylimääräisiä aktiviteetteja, meillä mahdollisuutena oli Oxfordin reissu ja sitten päivä Thorpe Parkissa, suuressa teemahuvipuistossa. Samat retket voi varata paikan päällä, mutta suosittelen varaamaan jo kotona, ettei tarvitse sitä rahaa ottaa matkalle mukaan (paikan päällä käy vain käteinen) ja netin kautta kotona se tulee paljon helpommaksi, ja luultavasti myös halvemmaksi. Muistaakseni kotona maksoimme Oxfordista 39€, mutta paikan päälle se maksoi jo lähemmäksi 45£, joka on siis reilu kymmenen euroa kalliimpi. Sitten meillä oli ylimääräisiä juhlia yleensä perjantaisin, eli niiden pääsymaksu oli noin. 7£. En itse käynyt noista vapaavalintaisista juhlista missään (esim. Pool Partyssa), vaan meillä oli sitten muuta ohjelmaa.


... ruoka

Jos majoitut isäntäperheeseen, matkaasi kuuluu täysihoito, eli kaikki ruuat saa perheestä. Minulle jäi silti nälkä, sillä lounashan oli vain leipä, hedelmä ja sipsit. Usein söimme lounaamme jo ennen lounastaukoa sillä aamupalaa ei voinut kutsua kovinkaan ravitsevaksi. Söimme muroja joka aamu. Pahimmassa, tai parhaassa tapauksessa suklaamuroja. Aamupala meidän perheessä oli yleensä noin puoli kahdeksan aikoihin, joten jo yhdentoista aikaan oli viimeistään nälkä ihan kunnolla. Lounastauolla koulun ja aktiviteetin välissä kävimme usein ostamassa ruokaa, tai sitten istuskelemassa jossain kahvilassa. Myös matkustuspäiviksi kannattaa varata rahaa, sillä me emme ainakaan saaneet mitään ruokaa, kun vasta isäntäperheessä Englannin aikaan seitsemältä. Tapasimme siis lentokentällä aamuviideltä Suomessa. Tilaisuuksia ruuan ostamiseen kyllä tulee.

Muita yleisiä vinkkejä rahankäyttöön Briteissä

Vaihda rahaa jo Suomessa, puntina noin. 100-400£, riippuu, maksatko sitten kohteessa mieluummin kortilla tai käteisellä. Käteistä menee ainakin niihin bussilippuihin ja pitää myös varautua siihen, että kaikkialla ei pysty maksamaan käteisellä, EF:n juttuihin ei ainakaan käynyt pankkikortti.

Pankkikortista puheen ollen, suosittelisin mukaan Mastercardia, sillä omani ainakin kävi joka paikassa. Joillakin tytöillä oli ongelmia Visa Electronin kanssa. Toisaalta suosittelen käyttämään mahdollisimman paljon käteistä, sillä silloin näkee, kuinka paljon rahaa todellisuudessa käyttää.

Mieti ennen matkalle lähtöä itseäsi shoppailijana. En minäkään ole mikään hullu shoppailija, kun lähden kotona keskustaan, mutta jostain syystä Brightonissa oli liikaa houkutuksia. Vaikka punnan kurssi laskeekin, se on edelleen arvokkaampi kuin euro ja kaikki näyttää halvemmalta, kun todellisuudessa onkaan. Kannattaa tehdä jo valmiiksi kotona lista, mitä tarvitset ja siten yrittää välttää turhat ostokset. Vaikka Primark onkin halpa, se ei enää tule halvaksi, jos käy joka toinen päivä shoppailemassa kahdellakymmenellä punnalla.

Erityisesti kahvilat olivat houkuttelevia ja lukuisia latteja, sekä ananaskookosvesiä tuli nautittua. Kannattaa vähän miettiä, tuleeko se 2.60£ joka päivä sitten lopulta niinkään halvaksi. Ja että onko nyt ihan pakko saada lattea vain sen takia, että pääsee kahvilaan istumaan? Jos tulee nälkä lounastauolla, käy mieluummin supermarketissa, kuin kahvilassa. Kyllä suosittelen käymään kahviloissakin, mutta ei niin usein, kun me tehtiin.

Joten, shoppailu ja kuluttamasi rahamäärä riippuu ihan itsestäsi (ja/tai budjetistasi). Jos on jotain kysyttävää raha-asioista, selittelen mielelläni :)Seela

Kommentit

Suositut tekstit